In Product nieuws

Wanneer je een beetje bekend raakt in dartswereld, heb je er inmiddels vast weleens van gehoord. L-Style Flights. Wat maakt die dingen zo populair. Ontdek het nu!

L-Style Darts is de laatste jaren over komen waaien uit Azie en inmiddels haast niet meer weg te denken onder tal van Europese dartspelers. In dit slopende artikel leg ik je spelenderwijs uit wat L-Style Flights zijn en hoe het effect heeft gehad op mijn spel. Doe er je voordeel mee wanneer je geïnteresseerd bent.

Ook professionele darters gooien met L-Style

Jelle Klaasen, Deta Hedman, Boris Krcmar, Gabriel Clemens, Ron Meulenkamp, Ryan Searle, Lisa Ashton en ook Queen of the Palace herself, Fallon Sherrock. Allemaal hebben ze ervaring met L-Style Flights op hun dartpijlen tijdens het spelen van grote wedstrijden.

Zijn L-Style Flights beter dan gewone dart flights?

Nee, dat niet. Maar ook niet perse minder. Er komt namelijk wel wat bij kijken. Wat voor type darter je bent is hier eigenlijk een beetje de maatstaf voor het wel of niet gooien met L-Style Flights. Het is daarom ook best persoons gebonden.

Ik heb de laatste jaren weinig klanten gehoord die er niet tevreden over waren. Integendeel, uit een enquête die ik heb gehouden onder 25 willekeurige klanten die weleens L-Style Flights wilde uitproberen waren er 23 écht lovend. Tegelijkertijd vonden die andere 2 darters het ook écht niks, haha.


L Style Champagne flights EZ L1 standard banner


Wat zijn nu eigenlijk L-Style Flights?

L-Style Flights zijn ‘molded dart flights’. Oftewel in een mal gegoten flights. Ze zijn gemaakt van een zeer duurzaam kunststof en hebben bovenop een extra harde rand met ingebouwde flightprotector, waardoor de flight over het algemeen lekker lang meegaat. Het voornaamste voordeel hiervan is bovendien dat de vleugels van de flights in een perfecte hoek van 90 graden gevormd zijn. Dit in tegenstelling tot veel normale flights, waarbij dit altijd wel iets af kan wijken. Zeker naarmate je langer met hetzelfde setje gooit.

Er zijn 2 meest voorkomende types, de L-Style Champagne EZ en de PRO Flights. De EZ heeft als voordeel dat er een ingebouwde ring meegegoten zit in de flight. Deze schuif je als een hoesje over je shafts, waardoor Robin Hoods (de punt van je 2e of 3e pijl blijft achterin de shaft van je 1e of 2e pijl zitten) in theorie niet meer mogelijk zijn. Bij de PRO versie wordt dit voorkomen door een dopje (Champagne ring) wat je in het gaatje van je flights schuift. Je hebt overigens niet perse L-Style Shafts nodig, de flights kunnen ook op gewone shafts. Net wat je prettiger vind.

L-Style EZ Flights

De meeste mensen kiezen bij ons voor EZ flights, maar sommigen kiezen voor PRO, bijvoorbeeld omdat de flights dan langer mee zouden gaan. Als de punt van de pijl het dopje honderden of zelfs duizenden keren heeft geraakt kan deze op den duur scheuren en hoef je bij de PRO versie dus alleen het dopje te vervangen en bij de EZ versie de complete flight. Het is maar net hoe zwaar je er aan tilt natuurlijk. En je kunt je ook afvragen hoever je flight inmiddels kapot is als het dopje gescheurd is, maar goed.

Daarnaast zijn er darters die ervaren toch net een iets ander gooi genot tussen de flights onderling. Wat voor jezelf het fijnst is zal je moeten testen, maar zelf ben ik het meest gecharmeerd van de EZ versie en dan wel in Standard of in Shape vorm.

Meer stabiliteit met L-Style

Het grote voordeel gooi-technisch is dat je dartpijlen beter in balans blijven wanneer je ze met Standard of Shape (ik ben absoluut geen fan van andere vormen flights, voor welke darter dan ook) naar het dartbord gooit. Daarmee bedoel ik simpelweg dat wanneer je op de 20 mikt het makkelijker is om in een rechte baan te blijven dan met normale flights. Dit komt dus door hoe ze gevormd zijn, maar vooral ook omdat de vleugels een stuk dikker zijn. Doordat de flights dikker en dus ook wat zwaarder zijn geeft het meer weerstand en voorkom je gezwabber. Zo wordt het als goed is ook makkelijker om groepjes te maken in het vakje waar je op mikt en dat geeft vertrouwen.

Voor welk kaliber darter werkt L-Style het beste?

Ik heb ze zelf een jaar lang getest samen met een vriend van mij. Hij gooit er nog steeds mee en eerlijk is eerlijk, hij is er echt beter door gaan gooien. Het past ook perfect bij zijn worp. En daar komen we gelijk op een cruciaal punt, je worp. Om te beginnen heb je wel een worp nodig natuurlijk. Daarmee bedoel ik, als je jouw pijlen nog niet in een vloeiende beweging naar het bord kan gooien (het maakt hierbij even niet uit of je de 20 of de 12 raakt, bij wijze van spreken) dan is het zaak dit eerst een beetje beter onder controle te krijgen, voordat je L-Style op een eerlijke manier kan gaan testen.

Hoe dan ook, de ene darter gooit super strak in een rechte lijn. De ander met een boogje. Sommige gooien van die hangpijlen (niet goed, sorry! Behalve als je Phil Taylor heet, doe dan maar gewoon…) en sommige gooien met een twist, etc. Ik denk dat L-Style juist baat kan hebben voor beginnende en redelijk gevorderde dartspelers die hun worp onder de knie hebben, maar net te weinig rust in hun spel hebben of een betere focus nodig hebben om de pijlen in een rechte lijn naar het bord te krijgen. Wanneer je net wat meer talent hebt en richting de 90 of meer gemiddeld gaat per beurt begin ik iets kritischer te worden. Ik zal hierna mijn eigen ervaring delen om het zo goed mogelijk over te brengen.


L Style Champagne flights PRO standard L1 banner


Mijn persoonlijke ervaring met L-Style Flights

Een paar jaar geleden heb ik L-Style weleens getest, maar dat mocht nog niet echt naam hebben. Het afgelopen jaar heb ik non-stop met L-Style gegooid, tot nu. Het zit zo, een jaar geleden begon ik weer met darten na het een aantal maanden niet gespeeld te hebben. Wat ik ook probeerde, het leek wel of ik het bijna verleerd was. De worp en het gevoel waren er wel, maar ik miste constantheid. Wat ik ook probeerde, het ging me te langzaam voor ik weer op niveau kwam. Tegen mijn natura in ben ik op een gegeven moment wat andere pijlen gaan proberen. Tevergeefs, niks hielp. Aangezien ik voorstander was van normale Standard flights (Shape flights schommelde bij mij te vaak richting 1 en 5) heb ik met tegenzin toch maar eens L-Style flight geprobeerd, gewoon op mijn oude pijlen.

En eerlijk is eerlijk, het ging als een trein! Bijna elke pijl die ik losliet kwam weer netjes in de 20 terecht en het vertrouwen groeide met de dag. Sterker nog, omdat de flights wat dikker zijn en mij rust in mijn spel brachten, kon ik zelfs nog beter gooien met een L-Style Shape vorm. Er was namelijk meer ruimte om ze langs elkaar te gooien. Wie had dat gedacht. Mijn oordeel dus over L-Style Flights op dat moment in één woord, geweldig!

Waarom ik weer ben gestopt met L-Style Flights?

Eerder vertelde ik dat mijn dartvriend er nog steeds mee gooit en het perfect bij zijn worp past. Het maakt hem dus alleen maar beter. En hier zit het punt wat mij betreft waar het persoonsgebonden wordt. Ik kwam (niet arrogant bedoeld) op een gegeven moment op een niveau terecht waarbij ik bijna iedere beurt een triple raakte als ik stond te trainen. Dit had L-Style mij gebracht in de afgelopen maanden, naast de tijd en inzet die ik erin heb gestopt natuurlijk. Echter had ik mijn worp op dit soort momenten dusdanig onder controle dat ik gewoon voelde dat ik eigenlijk geregeld 2 of 3 x triple 20 zou kunnen gooien per beurt en te vaak met 1 triple 20 achterbleef wanneer het lekker liep.

Ik kwam erachter dat ik op een punt beland was waarbij ik mijn worp weer beter onder controle had en voelde dat er meer in zat, maar ik miste snelheid in mijn worp. Juist, snelheid! Met L-Style heb je meer balans en zuiverheid in je worp, maar door de dikte en het gewicht van de flights gaat de snelheid achteruit. Met als resultaat dat je harder gaat gooien. En dit ging ten koste van mijn techniek. Geloof het of niet, toen ik vervolgens weer terug stapte naar een normale flight, na al die maanden mezelf opgewerkt te hebben met L-Style, begon ik nog meer triples te gooien. De pijlen schoten bovendien weer als een raket naar het bord. Voor mij was het dus een prima opstap om constant te worden en mijn worp weer beter onder de knie te krijgen, waarmee het vertrouwen is gegroeid.

Mijn conclusie over L-Style Flights

Mijn conclusie is dat L-Style Flights echt beter voor mij waren tot ik het punt bereikte dat ik volledig de controle over mijn pijlen terug vond (toen ging het ook prima, maar ik wilde meer). En af en toe op een dermate niveau mijn training afwerkte dat ik er bijna in ging geloven dat ik het WK kon gaan winnen als ik zo door ging, haha. En vanaf dat punt is het ieder voor zich wat mij betreft. De ene darter heeft een worp waarmee hij op dit punt gewoon door kan blijven gooien, zoals die dartvriend van mij. En de andere darter is vanaf hier beter af met normale flights.

Wetenschappelijk gezien zouden normale flights uiteindelijk ook beter moeten werken als je het hoogste eruit wilt halen, aangezien ze dunner zijn, waardoor je pijlen makkelijker langs elkaar kunnen en je meer snelheid hebt met dezelfde kracht, wat je techniek weer ten goede komt. Wat wellicht ook verklaart waarom L-Style zo ongelooflijk populair aan het worden is onder de recreatieve en regionale darters, maar nog niet zo zeer bij de absolute top van de wereld die we kennen van de PDC toernooien op televisie. Een enkeling kan door sponsorverplichtingen niet met L-Style gooien, maar dat geheel terzijde. Ik zie L-Style Flights voor mijzelf gekscherend dus een beetje als Duplo versus Lego. Allebei top om te bouwen, maar voor Lego heb je meer techniek nodig. En dan kun je er soms ook meer mee bereiken, mits je het niveau aan kan natuurlijk.

Zou ik het gros mijn klanten L-Style aanraden?

Ja, zeker weten! Het is absoluut het proberen waard. De meeste darters zijn er weg van en willen niet anders meer. De kans is groot dat je er voordeel uit haalt wanneer je niet helemaal tevreden bent over je worp of rust in het spel. Toegegeven, het is duur. Maar je doet er ook veel langer mee. Dus dat heft elkaar weer redelijk op. Geldt dit antwoord ook voor Michael van Gerwen? Nee, gewoon lekker met je normale flights blijven gooien Mighty Mike, daar heb je al genoeg mee bewezen op jouw niveau.

Bekijk hier nu al onze L-Style dartartikelen>

Ben je er al uit?

Deel dit bericht. Omdat we dan ook andere darters op de hoogte kunnen brengen. Heb jij een leuk dart verhaal? Of heb je een vraag over dit item? Plaats dan je reactie. Zo helpen we elkaar. Kom ook eens langs. Leuk! Plan je route. Tip! Check wel wanneer we open zijn. Woon je niet in de buurt? En wil je weten waar je op moet letten als je een dartbord gaat kopen? Lees hier dan meer over in ons blog: Goed dartbord kopen? Ontdek het geheim + 5 Tips!

Recent Posts
Neem contact op

Vul het contactformulier in en wij nemen snel contact met je op!

0
0

Start typing and press Enter to search